De vier basis trainingsprincipes

We kunnen dankbaar gebruik maken van het feit dat het lichaam voorspelbaar reageert op training. Deze voorspelbaarheid heeft namelijk geleid tot de volgende vier trainingsprincipes en daarop afgeleide principes:

Basisprincipe 1: individualiteit

Buiten het feit dat deze principes voor iedereen gelden is iedereen anders. Ieder individu is in feite een uniek biologisch systeem en heeft om deze reden ook een individuele aanpak nodig.

Basisprincipe 2:specificiteit

Je wordt alleen beter in datgene dat je traint. Wil je alleen sterker worden dan heeft het geen zin om uren aan cardio te doen. Van alleen bankdrukken groeien je benen niet. Als je beter in een bepaalde sport wil worden zul je deze sport moeten analyseren en oefeningen moeten kiezen die passen bij de prestatie die gevraagd wordt.

Basisprcinipe 3: overload

Het lichaam belasten is niet hetzelfde als het lichaam prikkelen. Een training heeft alleen effect als er voldoende verstoring (prikkel) van de reguliere balans van het lichaam (homeostase) heeft plaatsgevonden.

Basisprincipe 4: Reversibiliteit

Trainingresultaten gaan achteruit of verdwijnen grotendeels weer als de trainingsprikkels onvoldoende zijn of geheel verdwijnen. Volgt er na herstel geen nieuwe prikkel dan worden aanpassingen snel weer door het lichaam teruggedraaid. "Use it or lose it!"

Afgeleide principes:

Progressiviteit

Het lichaam zal zich in de rustperiode na een prikkel aanpassen en sterker worden. Om het lichaam dus uit te blijven dagen zul je iedere keer voor een grotere belasting (prikkel) moeten zorgen; het zogenaamde progressieve overloading. Vergroten van de belasting kan door het verhogen van de omvang (aantal herhalingen of duur) of de intensiteit (gewicht, of in het geval van cardio: percentage hartslag) van de training. Zie ook het onderzoek: Stress and the General Adaption Syndrome

De wet van de verminderde meeropbrengst

Beginners kunnen over het algemeen in korte tijd een grote verbetering zien, het trainingseffect neemt snel toe. Hoe beter je getraind bent, hoe geringer de prestatieverhoging door de verhoging van trainingsbelasting zal zijn.

← Terug naar overzicht